Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Η Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου

Η Ιερά Μονή είναι κτισμένη σε μια καταπράσινη τοποθεσία στους πρόποδες του Υμηττού. Ως γυναικεία Μονή ανασυστάθηκε το 1975. Υπάγεται στην Ι. Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και μονάζουν σε αυτή σήμερα 8 μοναχές. Η Μονή αυτή γνώρισε ακμή κατά την Τουρκοκρατία. Σ' αυτήν κατέφευγαν πολλοί και βρέθηκε μάλιστα κρυφό σχολείο. Μέσα στον περίβολό της  βρίσκεται ο κομψότατος βυζαντινός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, του επονομαζόμενου Κυνηγού, του 12ου-13ου αι.Διασώζονται μεταβυζαντινές τοιχογραφίες
















Το ιστορικό της ιδρύσεως δεν είναι πλήρως εξακριβωμένο.Ο Ρώσος αρχαιολόγος Ιωσήφ Στρυκόφσκυ αποδεικνύει ότι η ιερά μονή του Κυνηγού οικοδομήθηκε τον 10ο αι.Η Μονή έχει δύο ονομασίες (των Φιλοσόφων και του Κυνηγού ).Η πρώτη ονομασία εξηγείται είτε από το γεγονός ότι ο ιδρυτής της Μονής ήρθε μοναχός από την ομώνυμη Μονή στη Δημητσάνα είτε όταν αργότερα κατά τους χρόνους της Φραγκοκρατίας πολλοί μοναχοί της Πελοποννήσου εγκαταστάθηκαν εκεί.
Η δεύτερη ονομασία προήλθε από τον Βασίλειο τον Κυνηγό, ο οποίος διατέλεσε ηγούμενος της Μονής (Τέλη 12ου – αρχές 13ου αι.) και από τον ανιψιό του Λουκά τον Κυνηγό. Οι δύο αυτοί χαρακτηρίζονται ως κτήτορες διότι ανακαίνισαν τη Μονή, δεν είναι οι ιδρυτές.
Το 1837 εκποιήθηκε όλη της η περιουσία στην Αττική. Από 1916-17 ως το 1969 αποτέλεσε παρεκκλήσιο του ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής Παιανίας ενώ το 1921 ανακηρύχθηκε ως Βυζαντινό μνημείο. Τελικά το 1975 ανασυστάται ως γυναικεία κοινοβιακή μονή και με τη μορφή αυτή υφίσταται ως σήμερα. Στα χρόνια της κατοχής χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία ιδιωτών, σταύλος και χοιροστάσιο.

Ο ναός πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου, την ημέρα της αποτομής της κεφαλής του Ιωάννου του Βαπτιστού, με πανηγυρικό εσπερινό και θεία Λειτουργία.












Η Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου σε παλιά φωτογραφία












Στο εσωτερικό της Μονής





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου