Ενα υπέροχο ταξίδι στην πόλη των Σπετσών,
Το ταξίδι μας για τα αξιοθέατα των Σπετσών ξεκινά τώρα..
Μουσείο Σπετσών - Αρχοντικό Χατζηγιάννη Μέξη
Συνταγή
Υλικά (για 30 τεμάχια)
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
30 γρ. μαγιά σκόνη
½ κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
½ κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
2 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη
Μία πρέζα αλάτι
1 κούπα χλιαρό νερό
2 κούπες σπορέλαιο για το τηγάνισμα
1 κούπα μέλι
Τριμμένη κανέλα και αλεσμένα καρύδια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε ½ κούπα χλιαρό νερό και την αφήνουμε στην άκρη.
Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά και το υπόλοιπο νερό. Χτυπάμε το μείγμα σε μίξερ για 3 λεπτά, σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να διαλυθούν οι σβώλοι. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει.
Όταν διπλασιαστεί σε όγκο, θερμαίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι, μέχρι να ζεσταθεί καλά, αλλά να μην καπνίσει.
Με δύο κουτάλια, βάζουμε μικρές ποσότητες του μείγματος (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) στο ζεστό λάδι. Γυρίζουμε τους λουκουμάδες με τρυπητή κουτάλα και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους τοποθετούμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει το λάδι.
Βουτάμε τους λουκουμάδες στο μέλι και τους πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδια. Σερβίρουμε αμέσως.
Το ταξίδι μας για τα αξιοθέατα των Σπετσών ξεκινά τώρα..
Μουσείο Σπετσών - Αρχοντικό Χατζηγιάννη Μέξη
Στεγάζεται σε ένα γοητευτικό αρχοντικό του 18ου αιώνα, αλλοτινή κατοικία του Χατζηγιάννη - Μέξη, ενός από τους ευεργέτες του νησιού και υποστηρικτή της Επανάστασης του 1821. Χτίστηκε ανάμεσα στο 1795 και το 1798 σε σχήμα Π και αποτελείται από δύο ορόφους, ενώ η πρόσοψή του κοσμείται από τοξοτές στοές. Εντός του παρουσιάζεται μία ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας της περιοχής, καλύπτοντας περισσότερα από 4.000 χρόνια ύπαρξης πολιτισμού στο νησί. Ξεκινώντας από την Πρωτοελλαδική περίοδο, τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν γλυπτά και νομίσματα από τα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια, εκκλησιαστικά αντικείμενα, ενδυμασίες και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εκθέματα που σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821, που περιλαμβάνουν τη σημαία της Επανάστασης, τα όπλα και τις προσωπογραφία των Σπετσιωτών ναυάρχων, καθώς και τα οστά της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Πολύ σημαντική είναι επίσης και η συμβολή του Άδωνι Κύρου, ο οποίος δώρησε στο μουσείο πολυάριθμα αντικείμενα και νομίσματα από τη δική του συλλογή. Το μουσείο παραμένει ανοιχτό καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 22980 72994.
Μουσείο Μπουμπουλίνας
Από τις Σπέτσες δε θα μπορούσε να λείπει ένα μουσείο αφιερωμένο στη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Στεγάζεται στο 300 ετών αρχοντικό της καπετάνισσας, που βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από το κεντρικό λιμάνι της Ντάπιας. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1991 από τον απόγονο της Μπουμπουλίνας Φίλιππο Δερμετζή-Μπούμπουλη, έχοντας ως στόχο να αναδείξει τη σημαντική συμβολή της στην Επανάσταση του 1821. Έκτοτε, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες μεταβαίνουν κάθε χρόνο στο μουσείο, ενώ είναι πολύ αξιόλογη και η δραστηριότητά του, έχοντας στο ενεργητικό του μία πληθώρα δημοσιευμάτων, συνεντεύξεων και τηλεοπτικών εκπομπών. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν συλλογές από παλιά αντικείμενα, βιβλία, έγγραφα και επιστολές της Επανάστασης, προσωπικά αντικείμενα της Μπουμπουλίνας, κεντήματα, βυζαντινές εικόνες, την επίπλωση του 17ου αιώνα καθώς και το Φλωρεντιανό σκαλιστό ταβάνι της μεγάλης σάλας. Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 22980 72077.
Φάρος των Σπετσών
Στη δεξιά άκρη του παλιού λιμανιού των Σπετσών, δεσπόζει ο φάρος των Σπετσών, ένας από τους παλαιότερους φάρους που λειτούργησαν στην Ελλάδα. Χτίστηκε το 1885 στη θέση ενός παλιότερου, που λειτουργούσε από το 1837 και ύψος του φτάνει τα 27 μέτρα και το ύψος του πύργου είναι 11,6. Στην εποχή του ο φάρος λειτουργούσε με φανό και φαροφύλακα, ενώ αυτοματοποιήθηκε το 1986, με μία λευκή αναλαμπή ανά 5 δευτερόλεπτα και φωτοβολία 18 ναυτικών μιλίων.
Αρμάτα
Τα Αρμάτα είναι μία σειρά ιδιαίτερα εντυπωσιακών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εντός του δεύτερου Σαββατοκύριακου του Σεπτέμβρη. Πρόκειται για την αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών που έλαβε χώρα στο λιμάνι του νησιού στις 8 Σεπτεμβρίου του 1822, μία από τις σημαντικότερες στιγμές της Επανάστασης του 1821. Κατά την αναπαράσταση της ναυμαχίας στο λιμάνι του νησιού, δημιουργείται μία μοναδική ατμόσφαιρα, όπου μέσα στο απόλυτο σκοτάδι πυρπολείται μία ναυαρχίδα και στη συνέχεια βουλιάζει, εν μέσω πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών. Το πρόγραμμα των εορτασμών περιλαμβάνει επίσης και διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα, μουσικές και χορούς, ενώ ανήμερα της γιορτής, 8 Σεπτεμβρίου, γιορτάζει και η Παναγία Αρμάτα.
Παραλίες των Σπετσών
Οι Σπέτσες είναι ένα νησί με εξαιρετικές παραλίες, στην πλειοψηφία τους αμμουδερές και οργανωμένες. Από τις δημοφιλέστερες παραλίες είναι οι Άγιοι Ανάργυροι στα νοτιοδυτικά του νησιού, μία βοτσαλωτή οργανωμένη παραλία, που προσφέρει τη δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Ακόμη μία δημοφιλής παραλία είναι η Αγία Μαρίνα, μία αμμώδης οργανωμένη παραλία στα 2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ντάπιας. Για ήσυχες βουτιές προτιμήστε τον Άγιο Μάμα κοντά στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, την Ξυλοκέριζα στα νοτιοανατολικά και το Λιγονέρι στα βόρεια.
Ξενοδοχεία Σπετσών
- Ξενοδοχείο Σπέτσες 61 ευρώ καλό
- Ξενοδοχείο Κλήμης 75 ευρώ πολύ καλό
- Μιμόζα 58 ευρώ θαυμάσιο
- Villa marina 40 ευρώ εξαιρετικό
- Arolithos 85 ευρώ εξαιρετικό
Συνταγή
Λουκουμάδες
Υλικά (για 30 τεμάχια)
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
30 γρ. μαγιά σκόνη
½ κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
½ κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
2 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη
Μία πρέζα αλάτι
1 κούπα χλιαρό νερό
2 κούπες σπορέλαιο για το τηγάνισμα
1 κούπα μέλι
Τριμμένη κανέλα και αλεσμένα καρύδια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε ½ κούπα χλιαρό νερό και την αφήνουμε στην άκρη.
Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά και το υπόλοιπο νερό. Χτυπάμε το μείγμα σε μίξερ για 3 λεπτά, σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να διαλυθούν οι σβώλοι. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει.
Όταν διπλασιαστεί σε όγκο, θερμαίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι, μέχρι να ζεσταθεί καλά, αλλά να μην καπνίσει.
Με δύο κουτάλια, βάζουμε μικρές ποσότητες του μείγματος (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) στο ζεστό λάδι. Γυρίζουμε τους λουκουμάδες με τρυπητή κουτάλα και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους τοποθετούμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει το λάδι.
Βουτάμε τους λουκουμάδες στο μέλι και τους πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδια. Σερβίρουμε αμέσως.
Καλή σας όρεξη!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου