Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Οία Σαντορίνης

Η Οία είναι παραδοσιακός οικισμός της Σαντορίνης και αποτελεί έδρα της κοινότητας Οίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε με το Σχέδιο Καποδίστριας. Ονομάζεται και Απάνω Μεριά ή Ανωμεριά και οι κάτοικοι Απανωμερίτες. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού, σε απόσταση 11 χιλιομέτρων βορειοδυτικά από τα Φήρα και σε υψόμετρο περίπου 121 μέτρων. Με βάση την απογραφή του 2001, ο οικισμός έχει 763 κατοίκους.
Θεωρείται ως ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Ελλάδας, με έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα και είναι παγκοσμίως γνωστή για το ηλιοβασίλεμα της.
Η Οία ήταν μία από τις πέντε καστροπολιτείες, τα επονομαζόμενα "καστέλλια", της Σαντορίνης κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας(13ος-16ος αιώνας μ.Χ.) και ονομαζόταν Καστέλι του Αγίου Νικολάου. Η ύπαρξη του καστελιού αναφέρεται ήδη από το 1480.[2]Παραδοσιακά αποτελούσε τόπο καραβοκύρηδων: χαρακτηριστικό είναι ότι το 1890, όταν ο συνολικός πληθυσμός του νησιού ήταν λιγότερος από 2.500 κάτοικοι, στην Οία υπήρχε ένα μικρό ναυπηγείο και 130 πλοία που ανήκαν στους κατοίκους της. Σε αυτόν ακριβώς τον ντόπιο στόλο εμπορικού ναυτικού βασίστηκε η οικονομική άνθιση της Οίας στα τέλη του 19ου αιώνα ως τις αρχές του 20ου, καθώς παράλληλα αυξανόταν το διαμετακομιστικό εμπόριο της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικά μεταξύ Ρωσίας και ΑλεξάνδρειαςΩστόσο, η κυριαρχία των ατμόπλοιων επί των ιστιοφόρων και η ταυτόχρονη συγκέντρωση του ναυπηγικού κεφαλαίου στον Πειραιά, αποτέλεσε την απαρχή της σταδιακής πτώσης και ερήμωσης του νησιού.

Το κλίμα του νησιού, το σεισμογενές περιβάλλον, τα διαθέσιμα υλικά και η τοπογραφία αποτέλεσαν βασικές σχεδιαστικές παραμέτρους του οικισμού. Λόγω της ιδιομορφίας του ηφαιστειακού εδάφους της Σαντορίνης, της ευκολίας εκσκαφής της θηραϊκής γης στις πλαγιές της καλδέρας και στους χείμαρρους, αλλά και της προστασίας του χωριού από τους δυνατούς ανέμους, οι ντόπιοι κάτοικοι της Οίας κατασκεύαζαν υπόσκαφες κατοικίες. Η βασική κατασκευαστική δυσκολία, ακόμα και σήμερα, βρίσκεται στη μεταφορά δομικών υλικών στα βραχώδη σημεία. Ο κυρίαρχος σχεδιαστικός κανόνας ήταν η οικονομία από κάθε άποψη. Έτσι, η ξεχωριστή εργονομική κλίμακα του οικισμού και των κατοικιών ειδικότερα είναι παρόμοια με αυτήν των πλοίων: χαμηλές πόρτες, στενά και απότομα σκαλιά, μικροσκοπικοί εσωτερικοί κι εξωτερικοί χώροι. Ο σεισμός που έγινε το 1956 πραγματοποίησε εκτεταμένες καταστροφές στα γραμμικά υπόσκαφα κτίσματα κατά μήκος της καλδέρας όπου το έδαφος γενικά είναι πιο ασταθές και τμήματα του οικισμού γκρεμίστηκαν προς την θάλασσα της καλδέρας. Μεγαλοπρεπείς ναοί, όπως του Αγίου Γεωργίου και της Παναγιάς της Πλατσανής καταστράφηκαν ολοσχερώς. Τα χωριά εγκαταλείφθηκαν αλλά αναδομήθηκαν σταδιακά για τουριστική χρήση.

 Συνταγές

Παλιές ξεχασμένες συνταγές από την Οία Σαντορίνης ...



Ντουρτουλέτια Οίας

 Το φύλλο, σαν μικρό μελιτίνι τσιμπιέται, ψήνεται και μετά γεμίζεται με χοντροκομμένο αμύγδαλο που είναι καβουρδισμένο με μέλι..." σας παραθέτουμε ένα από τα πιο ωραία νηστίσιμα και δυστυχώς ξεχασμένα πλέον Σαντορινιά γλυκίσματα, τα "Ντουρτουλέτια" της Οίας.

Τα Ντουρτουλέτια ουσιαστικά είναι νηστίσιμα "μελιτίνια", δηλαδή καλαθάκια όπως τα μελιτίνια, που αντί για γέμιση μυζήθρας περιέχουν αμύγδαλο με μέλι.

για τη ζύμη:
1 πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπλε)
χλιαρό νερό όσο πάρει
3 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

για τη γέμιση:
1 κουτί μέλι
1 κιλό αμύγδαλο ξεφλουδισμένο και χοντροκομμένο
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση καβουδίζοντας σε μια κατσαρόλα το αμύγδαλο με το μέλι, όπως ακριβώς κάνουμε το γλυκό "Κουφέτο".

Κατόπιν σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και μόλις την ετοιμάσουμε, την πλάθουμε και την ανοίγουμε σε ελαφρώς χοντρά φύλλα. Με ένα πιατάκι φλιτζανιού κόβουμε δίσκους ακριβώς όπως με τα μελιτίνια και τον κάθε δίσκο τον τσιμπάμε γύρω-γύρω με το δάχτυλο χωρίς οδοντογλυφίδα με αραιά και χοντρά τσιμπήματα (περίπου 5-7 τσιμπήματα). Τα βάζουμε στο φούρνο έτσι όπως είναι χωρίς τη γέμιση για να ψηθούν τα "καλαθάκια" και όταν ψηθούν τα βγάζουμε, τα γεμίζουμε από μια κουταλιά γέμισης και τα σερβίρουμε.


Δαχτύλιοι Οίας

Ένα ακόμη ξεχασμένο παραδοσιακό Σαντορινιό νηστίσιμο γλυκό παρόμοιο με τα "Ντουρτουλέτια" είναι και οι "Δαχτύλιοι", επίσης της Οίας. Πρόκειται για τηγανητά πιτάκια με γέμιση μελιού και σουσαμιού, πασπαλισμένα με κανέλα και ζάχαρη άχνη.

για τη ζύμη:
1 πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπλε)
χλιαρό νερό όσο πάρει
3 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

για τη γέμιση:
1 κουτί μέλι
σουσάμι αρκετό

για το πασπάλισμα:
κανέλλα σκόνη
ζάχαρη άχνη
λάδι για το τηγάνισμα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι με το σουσάμι για να φτιάξουμε τη γέμιση.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και μόλις την ετοιμάσουμε, την πλάθουμε και την ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα. Με ένα πιατάκι φλιτζανιού κόβουμε δίσκους ακριβώς όπως με τα μελιτίνια. Παίρνουμε ένα "δίσκο" βάζουμε στο κέντρο του μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση και το κλείνουμε από πάνω με ένα άλλο δίσκο.

Φυσικά πιέζουμε καλά περιμετρικά γύρω-γύρω το πιτάκι για να ενωθούν τα δύο φύλλα ώστε να μην ανοίξουν και τα τηγανίζουμε με το λάδι.

Τα σερβίρουμε ζεστά και τα πασπαλίζουμε με κανέλα και άχνη ζάχαρη.

Ένα "βραστάρι" που έπιναν οι γιαγιάδες μας...

Αφέψημα Κανέλας (Κανελάδα)

1,5 λίτρο νερό (δηλαδή 1 μπουκάλι νερό εμφιαλωμένο)
1 πακέτο ζάχαρη
10 ξύλα κανέλας
1 κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
4-5 γαρυφαλλόκαρφα
1-2 κουταλιές της σούπας κονιάκ

Τα βάζουμε όλα μαζί σε μια βαθιά κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά ενώ παράλληλα ανακατεύουμε συνέχεια. Το μείγμα όσο βράζει γίνεται σκουρόχρωμο και πήζει ελαφρά. Όταν βράσει και το κατεβάσουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε πρώτα τα ξύλα κανέλας και τα γαρυφαλλόκαρφα και εν συνεχεία βάζουμε ένα τούλι σε σουρωτήρι και σουρώνουμε το μείγμα ώστε να μείνει η σκόνη της κανέλας πάνω στο τούλι. Αυτό το κάνουμε αρκετές φορές μέχρι να φύγει εντελώς η σκόνη κανέλας από το μείγμα και να μείνει καθαρό. Το διατηρούμε αποκλειστικά σε γυάλινο μπουκάλι μέσα σε ένα ντουλάπι (όχι στο ψυγείο) και όταν θέλουμε να το σερβίρουμε, βάζουμε στο ποτήρι ή το φλιτζάνι λίγο από το μείγμα της κανελάδας και το αραιώνουμε με το ζεστό νερό.

Το αφέψημα κανέλας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ροφήματα. Στη Σαντορίνη (....και όχι μόνο) τα παλιά χρόνια οι γιαγιάδες μας έπιναν κανέλα για τη δυσμοινόρροια δηλαδή για να καταπραΰνουν τους πόνους της έμμηνου ρύσεως. Επίσης κανελάδα έφτιαχναν για να καταπραΰνουν τον πονόλαιμο, το βήχα και το κρυολόγημα.

Στις μέρες μας, η κανελάδα μπορεί να σερβιριστεί και ως καλοκαιρινό αναψυκτικό αραιωμένη με κρυο νερό και παγάκια.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Σάρτη παραλίες

Παραλία της Σάρτη

P1030033Η παραλία στη Σάρτη κατέχει εδώ και αρκετά χρόνια τη Γαλάζια Σημαία, που σημαίνει βράβευση  για την καθαρή και αμμώδη παραλία της, την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης αλλά και όλων των 32 συνολικά κριτηρίων, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.
Οικογένειες, νέοι και ηλικιωμένοι μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά της κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων τους στη παραλία. Η εύκολη πρόσβαση στη παραλία τη καθιστά ιδανική για τις οικογένειες.  Η ακτή γίνεται βαθμιαία πιο βαθιά, γι αυτό είναι το ιδανικό μέρος για τα παιδιά, αλλά όλοι θα βρείτε μια ευκαιρία για χαλάρωση, ηρεμία, κολύμπι ή θαλάσσια σπορ. Η Σάρτη διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Σιθωνίας. Είναι περίπου 3 χιλιόμετρα. Ορισμένα μέρη έχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά δεδομένου ότι η παραλία είναι απέραντη, μπορείτε να βρείτε ένα ήσυχο μέρος  για να την απολαύσετε.
Η Σάρτη δέχεται ένα δροσερό αεράκι από το Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο εκτιμάται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πολύ καυτών μηνών Ιούλιο και Αύγουστο. Απλώς και μόνο οδηγώντας προς τη Σάρτη, θα εντυπωσιαστείτε αφού το μόνο πράγμα που φαίνεται να παρατηρείτε από μακριά είναι η ατελείωτη λευκή αμμώδης παραλία, που απλώνεται στον τιρκουάζ κόλπο έναντι των πευκόφυτων βουνών. Ως ευλογία η Σάρτη είναι προικισμένη με την καλύτερη θέα του Αγίου Όρους, ένα όμορφο χαρακτηριστικό γνώρισμα που δεσπόζει στον ορίζοντα. Αν έχετε δει οποιαδήποτε εικόνα με μια  λευκή αμμώδη παραλία με το Αγ. Όρος να δεσπόζει στο προσκήνιο, τότε προέρχεται πιθανότατα από αυτό το σημείο.

Παραλίες γύρω από τη Σάρτη

Οι παραλίες γύρω από τη Σάρτη είναι πραγματικά ασύγκριτες. Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικές από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα, οι οποίες είναι μερικές από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου. Χαρακτηρίζονται από ψιλή λευκή άμμο και καθαρά κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά. Κάθε παραλία της Σάρτης είναι μια μαγική εμπειρία. Εδώ υπάρχει κάτι για όλους. Αν θέλετε απομόνωση, τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο έρχονται λίγοι τουρίστες, οπότε οι περισσότερες παραλίες είναι άδειες αλλά ακόμη και στους μήνες με την μεγαλύτερη κίνηση, μπορείτε να βρείτε έναν απομονωμένο όρμο για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε μόνοι σας την θάλασσα.
Για να έχετε πρόσβαση στη παραλίες με κάμπινγκ, θα σας ζητηθεί να αφήσετε το διαβατήριό ή την ταυτότητα σας.

Αχλάδα

DSC_0505Βόρεια της Σάρτης, σε περίπου 1,5 χλμ υπάρχει ένα σύμπλεγμα από τρεις παραλίες, 60, 100 και 350 μέτρα αντίστοιχα από το νότο στο βορρά, το οποίο ονομάζεται Αχλάδα. Η πρόσβαση σε αυτές τις παραλίες είναι εύκολη, δεδομένου ότι για να τις βρείτε θα πρέπει να αφήσετε τον κεντρικό δρόμο της Σιθωνίας, προς την ακτή για περίπου 500 μέτρα. Η Αχλάδα είναι ένας κόλπος που προστατεύεται από μια τεχνητή προβλήτα για τα πλοία, ιδιαίτερα αυτά των αλιέων, αλλά κρύβει τρεις πολύ όμορφες παραλίες, που προσφέρουν ηρεμία σε συνδυασμό με την ψιλή άμμο και τα καταγάλανα νερά. Η Αχλάδα είναι επίσης ψηλά στις προτιμήσεις των κατασκηνωτών, είτε αυτοί είναι οργανωμένοι ή όχι.

Πλατανίτσι

4968386769_7f6064c937_oΤο Πλατανίτσι βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια της Σάρτης. Είναι επίσης γνωστό για το beach bar που ονομάζεται Afri-Café. Η είσοδος στην παραλία Πλατανίτσι ελέγχεται από το ομώνυμο Δημοτικό κάμπινγκ. Όπως φεύγετε από το κεντρικό δρόμο της Σιθωνίας, διασχίστε μια έκταση για περίπου 50 μέτρα για να φτάσετε στην είσοδο του κάμπινγκ. Από εκεί, μόλις πάρετε τη σχετική άδεια, κατευθυνθείτε προς την παραλία των 550 μέτρων. Πρόκειται για μια θαυμάσια, αμμώδη παραλία που χωρίζεται στη μέση από ένα ποτάμι. Τα όμορφα πράσινα και γαλάζια νερά μαζί με την θέα του Αγίου Όρους, ακριβώς απέναντι, θα σας αφήσουν άφωνους. Το κάμπινγκ προσφέρει καλή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να απολαύσετε τη διαμονή σας.

Πορτοκάλι – Καβουρότρυπες

Περίπου έξι χιλιόμετρα βόρεια της Σάρτης υπάρχει ένα σύμπλεγμα από μικρές παραλίες σε μια ακτογραμμή που είναι πάνω από 5 χιλιόμετρα και είναι η συνέχεια της παραλίας Πλατανίτσι. Αυτές οι παραλίες, είναι γνωστές ως Καβουρότρυπες. Αυτό το χαλαρωτικό τοπίο απαράμιλλης  ομορφιάς μοιάζει με μια υπαίθρια έκθεση γλυπτικής, που σε συνδυασμό με τα καταπληκτικά γαλάζια νερά και τη θέα προς το Άγιο Όρος αποζημιώνει τον επισκέπτη που έχει ταλαιπωρηθεί από τους θάμνους και τα βράχια μέχρι να βρει αυτές τις παραλίες, που συχνά περιγράφεται ως επίγειος παράδεισος. Η έλλειψη οποιασδήποτε μορφής οργάνωσης δίνει τη δυνατότητα και τη χαρά στον επισκέπτη να δημιουργήσει την προσωπική του  «φωλιά» ανάμεσα στα βράχια.
Για να βρείτε το Πορτοκάλι (η μεγαλύτερη παραλία στις Καβουρότρυπες) θα πρέπει να αφήσετε τον κεντρικό δρόμο της Σιθωνίας ανατολικά και να διασχίσετε ένα πολύ δύσκολο χωματόδρομο για περίπου 350 μέτρα μέχρι την ακτή. Δεν υπάρχει καμία πινακίδα, γι’αυτό ενώ είστε πάνω στον κεντρικό δρόμο δώστε προσοχή στην επιγραφή «Beach Bar Orange».
Υπάρχει μια ομάδα από μικρές παραλίες που συνεχίζουν από την παραλία Πορτοκάλι στα νότια και στα βόρεια. Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να πλησιάσετε αυτές τις παραλίες μέσα από την έντονη βλάστηση. Δεν υπάρχει απολύτως καμία οργάνωση και πολλοί κατασκηνωτές στήνουν παράνομα, σκηνές μέσα στα δέντρα και στους βράχους.
Σίγουρα υπάρχουν και άλλες εξόδοι, πριν και μετά, για να βρειτε τις Καβουρότρυπες, αλλά δώστε προσοχή στους χωματόδρομους που είναι πολύ απότομοι.
Υπάρχουν πεύκα που σχεδόν φθάνουν μέχρι το νερό, και στους γκρίζους βράχους του όρμου θα θαυμάσετε τη γοργόνα που είναι σκαλισμένη πάνω τους (καλλιτέχνης είναι ο κ.Καρυπίδης Διονύσιος). Υπέροχα πράσινα και γαλάζια νερά και γλυπτά που είναι λαξευμένα στους βράχους κοσμούν τις ακτές αυτές. Η μόνη σχετικά οργανωμένη παραλία είναι αυτή του «Πορτοκάλι», ενώ οι άλλες είναι απομονωμένες και έρημες. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να επισκεφτείτε αυτές τις παραλίες με τα πόδια από την ακτή, αλλά δώστε μεγάλη προσοχή στους θάμνους και τα βράχια, επειδή τα περάσματα είναι τραχιά και μερικές φορές επικίνδυνα. Πρόκειται για μικρούς όρμους που θα μπορούσατε να έχετε μόνο για τον εαυτό σας, εκτός από την υψηλή περίοδο που έχει πολλούς επισκέπτες.

Αρμενιστής

2713396168_ec4d48dd62_o12 χλμ. βόρεια της Σάρτης υπάρχει ο Αρμενιστής. Εκεί μαζί με την παραλία των 600 μέτρων, υπάρχει ένα κάμπινγκ με το ίδιο όνομα. Πρόκειται για μια παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και ψιλή άμμο. Για να την ανακαλύψετε, θα πρέπει να αφήσετε τον κεντρικό δρόμο της ανατολικής Σιθωνίας και να διασχίσετε 400 μέτρα για να φτάσετε στην είσοδο του κάμπινγκ. Η είσοδος ελέγχεται, με περιορισμένη αποδοχή επισκεπτών. Με το τέλος του προκαθορισμένου χρόνου θα σας ζητηθεί είτε να εγκαταλείψετε την παραλία ή να πληρώσετε επιπλέον για τη διαμονή σας. Είναι μια μεγάλη παραλία με Γαλάζια Σημαία, που συχνά αναφέρεται ως μία από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα και είναι πραγματικά εκπληκτικά πανέμορφη! Το κάμπινγκ είναι ένα από τα πιο οργανωμένα και φημισμένα στην Ελλάδα.

Ακτή Ονείρου – Manasou

Περίπου 16 χλμ. βόρεια της Σάρτης υπάρχει μια παραλία που έχει πάρει το όνομά του από το beach bar που την οργανώνει. Η μισή είναι οργανωμένη και η άλλη μισή είναι ελεύθερη για κατασκήνωση και για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να κάνετε μια δύσκολη κατάβαση σε χωματόδρομο 800 μέτρων. Πολύ όμορφα πράσινα και γαλάζια νερά και ψιλή άμμο και σε μερικά σημεία με μικρά βότσαλα, προσελκύει κυρίως νέους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να διασκεδάσουν έντονα.

Μπανάνα

Σε 18 χιλιόμετρα βόρεια της Σάρτης υπάρχει μια γραφική παραλία με beach bar. Η 180 μέτρων παραλία με όμορφα πράσινα νερά και ψιλή άμμο είναι προσβάσιμη από τον κεντρικό δρόμο της Σιθωνίας, μέσω ενός χωματόδρομου που ανηφορίζει απότομα κάτω από έναν βράχο κατά μήκος ενος πολύ πράσινου τοπίου και μετά από πολλές στροφές. Πρόκειται για μια παραλία κυρίως για τους νέους, με δυνατή μουσική και θαλάσσιες δραστηριότητες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι πίσω από ένα βράχο στην ανατολική πλευρά της παραλίας υπάρχει και μια άλλη μικρή αλλά γραφική παραλία των 50 μέτρων, που αξίζει μια επίσκεψη.

Ζωγράφου

Περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Σάρτης υπάρχουν δύο παραλίες εκ των οποίων η πιο δυτική είναι προσβάσιμη από ένα χωματόδρομο ενος 1 χιλιόμετρου.

Ακτή Κουτλουμουσίου  (LaCara)

Περίπου 21 χιλιόμετρα βόρεια της Σάρτης υπάρχει η Ακτή Κουτλουμουσίου που φιλοξενεί το κάμπινγκ LaCara. Στον κεντρικό δρόμο θα βρείτε την κύρια είσοδο του οργανωμένου κάμπινγκ. Τα πρώτα 20 ‘είναι δωρεάν για να επισκεφθείτε την παραλία, αλλά αν αποφασίσετε να μείνετε περισσότερο πρέπει να πληρώσετε. Εχει ένα πολύ πλούσιο φυσικό περιβάλλον, άμμο και πεντακάθαρα νερά σε συνδυασμό με μια καλά οργανωμένη παραλία.

Αγαπητέ επισκέπτη

Καστρί-Νικήτη

Καστρί – Νικήτη

Καστρί – Νικήτη

Πρόκειται για μία μικρή αμμουδερή παραλία λίγο έξω από τη Νικήτη. Η παραλία περιβάλλεται από δύο μικρά ακρωτήρια. Το νοτιότερο καταλήγει σε ένα μικρό νησάκι. Είναι μία πανέμορφη παραλία με καθαρά νερά, όχι πολύ γνωστή στους επισκέπτες.
Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός στενού παραλιακού δρόμου που είναι δύσκολο να τον εντοπίσετε. Αρχικά θα πρέπει να πάρετε τον παλιό επαρχιακό δρόμο που οδηγεί από τον Αι Γιώργη στον Αι Γιάννη. Σε ένα σημείο του δρόμου θα δείτε μία πολύ απότομη ανηφορική στροφή προς τα αριστερά. Δεν θα στρίψετε, αλλά θα συνεχίσετε το στενό δρόμο ανάμεσα σε εξοχικά. Η παραλία είναι περίπου στα 100μ. Αν είστε με αυτοκίνητο, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να μειώσετε ταχύτητα γιατί ο δρόμος είναι πολύ στενός αλλά διπλός χωρίς καλή ορατότητα.
Το μέρος έχει σημαντικό ιστορικό ενδιαφέρον μια και το νότιο ακρωτήρι μαζί με το νησάκι θεωρούνται η πιο πιθανή τοποθεσία της αρχαίας πόλης της Γαληψούς που αναφέρεται στην ιστορία των Μηδικών Πολέμων του Ηρόδοτου. Δεν έχουν βρεθεί ερείπια της πόλης παρά μόνο ένα αρχαίο νεκροταφείο και υλικά κεραμικής. Ωστόσο τα αρχαιολογικά δεδομένα δείχνουν συνεχόμενη κατοίκηση της περιοχής τουλάχιστον μέχρι τα Ρωμαϊκά χρόνια.
Από την παραλία μπορείτε να απολαύσετε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Το ακρωτήρι στα νότια της ακτής παρέχει ανεμπόδιστη θέα στον ήλιο που δύει. Ο ουρανός ντύνεται με πανέμορφα χρώματα, μπλέ, κόκκινο, πορφυρό. Αν ο καιρός είναι καθαρός, μπορείτε να δείτε τον Ολύμπο στην απέναντι ακτή της Πιερίας, να προβάλει πάνω από τη γραμμή του ορίζονται. Είναι μία μαγική στιγμή αυτή. Το χρώμα γίνεται πιο βαρύ, πιο έντονο. Η θάλασσα παίρνει ένα βαθύ μπλε χρώμα με χρυσαφί αποχρώσεις καθώς αντανακλούνται πάνω της οι τελευταίες ακτίνες του ήλιου. Είναι αυτή την ώρα που νιώθει κανείς την ιστορική βαρύτητα του μέρους. Τους παλιούς ανθρώπους που έζησαν εκεί. Αυτούς που παρακολούθησαν τον ίδιο ήλιο να δύει. Που κολύμπησαν στα ίδια νερά. Που δούλεψαν τα διπλανά χωράφια. Που πολέμησαν για τις ζωές τους σε πολέμους και επιδρομές. Που ερωτεύτηκαν κάτω από το ίδιο φως.
Η ζωή είναι απλή αν το σκεφτεί κανείς. Έχει μία απλότητα που παραμένει ίδια στο πέρασμα των αιώνων. Την αίσθηση αυτής της απλότητας μπορεί να τη βρει κανείς αργά το απόγευμα στο Καστρί.
©2016 Δεδομένα χάρτη Google

Δωμάτια Μαυρίδης | Νικήτη

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Mavridis Rooms είναι ένα νεόδμητο κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της Νικήτης, 80 μέτρα από την κεντρική παραλία. H τοποθεσία του συγκροτήματος είναι ιδανική, καθώς είναι κοντά σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής, ενώ διαθέτει και άνετο χώρο στάθμευσης οχημάτων.

Διαμερίσματα Νεάκτιον – Νικήτη

Τα διαμερίσματα «Νεάκτιον» βρίσκονται στο κέντρο της Νικήτης, πολύ κοντά στην παραλία και με εύκολη πρόσβαση σε εστιατόρια, μαγαζιά και δημόσιες υπηρεσίες. Διατίθενται δύο ευρύχωρα και άνετα διαμερίσματα, ιδανικά για οικογένειες ή παρέες, με υπέροχες μεγάλες βεράντες.

Βίλλα Ιωάννα – Νικήτη

Η «Βίλλα Ιωάννα» βρίσκεται μεταξύ Μεταμόρφωσης και Νικήτης στη Σιθωνία. Από εκεί μπορείτε εύκολα να πάτε σε πολλά μέρη της Χαλκιδικής και να κάνετε ενδιαφέρουσες εκδρομές. Στην κοντινή Νικήτη μπορείτε να βρείτε μαγαζιά, εστιατόρια και καφετέριες.

Hotel Νίκος – Νικήτη

Το ξενοδοχείο Nikos βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιακή τοποθεσία, μόλις 80μ από τη μαγευτική και ιδιαίτερα δημοφιλή παραλία της Νικήτης στην όμορφη Χαλκιδική. Ολα τα δωμάτια του ξενοδοχείου έχουν πρόσφατα ανακαινιστεί, παρέχοντας άνετους & καλαίσθητους χώρους, οι οποίοι είναι πλήρως εξοπλισμένοι, έτοιμοι να καλύψουν κάθε ανάγκη κι επιθυμία σας.

Peter’s House – Νικήτη

Tα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα Peter’s House κατηγορίας τριών κλειδιών βρίσκονται στη Νικήτη, ίσως την ομορφότερη γωνιά της Σιθωνίας Χαλκιδικής, μόλις
90 χλμ από την Θεσσαλονίκη και 85Κm από το αεροδρόμιο Μακεδονία. Η θάλασσα απέχει μόλις 50μ ενώ σε κοντινή απόσταση (500 μ.) είναι το λιμάνι της Νικήτης που σφύζει από ζωή: Ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ και
καταστήματα όλων των ειδών σας περιμένουν για την απογευματινή ή την βραδινή σας βόλτα.

Ίριδα Στούντιος – Νικήτη

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Irida Rooms ,λειτουργούν από το 2010. Σε έναν ολοκαίνουργιο, προσεγμένο και με μεράκι διαμορφωμένο χώρο 125 τ.μ.
Βρίσκονται στην όμορφη περιοχή της Νικήτης Χαλκιδικής και μόλις 300 μ από την θάλασσα, στην περιοχή Δενδρούδι.

Summer House Νικήτη

Το Summer House είναι μία οικογενειακή επιχείρηση ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, φτιαγμένη με μεράκι, με σκοπό να σας παρέχει άνετες και ευχάριστες διακοπές. Βρίσκεται στο γραφικό χωριό της Νικήτης στη Σιθωνία, δίπλα στη θάλασσα.

Δάφνη Στούντιος

Στη Νικήτη, ενα παραδοσιακό χωριό στη Σιθωνία Χαλιδικής, ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, θα βρείτε τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα « Δάφνη ». Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση που βασικό στόχο έχει την ευχάριστη διαμονή των φιλοξενούμενων.

Kastel Chrisa Διαμερίσματα

Το συγκρότημα Kastel Chrisa βρίσκεται στην περιοχή Λιβάδι, μια από τις νεόχτιστες περιοχές της Νικήτης που έχει αναπτυχθεί κατά μήκος της μεγάλης παραλίας η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 250μ από το συγκρότημα.

Βίλα Χρυσαυγή

Η Bίλα “Χρυσαυγή” απέχει μόλις 1χιλ. από τη Νικήτη και διαθέτει έξι διαμερίσματα, διαμπερή και ευάερα, τα οποία μπορούν άνετα να φιλοξενήσουν από δύο έως τέσσερα άτομα. Αν επιθυμείτε αλλαγή σκηνικού, ποικιλία και ετερόκλητους συνδυασμούς βουνού και θάλασσας, γαλάζιου και πράσινου, τότε ο προορισμός σας είναι η Νικήτη.

Olive House – Ακτή Ελιάς

Ελιές, πεύκα και γαλαζοπράσινα νερά. Αυτό είναι το σκηνικό στην Ακτή Ελιά, κοντά στη Νικήτη. Το Olive House, χτισμένο με παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο στυλ και διαθέτοντας ιδιωτικό κήπο με ελαιόδεντρα και λουλούδια ταιριάζει απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον.

Geranion Village – Νικήτη

Χτισμένο στη κορυφή ενός λόφου λίγο έξω από τη Νικήτη, το Geranion Village συνδυάζει την αγιορείτικη παράδοση του τόπου με το σύγχρονο τουριστικό επιχειρηματικό πνεύμα. Η τοποθεσία είναι πανέμορφη με εξαιρετική θέα της Νικήτης και του Τορωναίου κόλπου. Ακόμη και αν δεν μένετε στο ξενοδοχείο, αξίζει ν’ ανεβείτε μέχρι εκεί για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα απολαμβάνοντας ένα ποτό στο pool bar του ξενοδοχείου.

Athena Palace – Ελιά Νικήτη

Πρόκειται για ένα πεντάστερο ξενοδοχείο που λειτουργεί όλο το χρόνο στην Ελιά μία παραλία κοντά στη Νικήτη στη Χαλκιδική. Η αρχιτεκτονική του συγκροτήματος έχει επηρεαστεί από την Βυζαντινή και μοναστική παράδοση της Σιθωνίας. Είναι κτισμένο σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, δίπλα στην παραλία της Ελιάς και διαθέτει όλες τις σύγχρονες ανέσεις.