Ο Μητροπολιτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
O MHTPOΠOΛITIKOΣ NAOΣ TΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.
Το Άγαλμα του Λυκούργου
TO AΓAΛMA TOY ΛYKOYPΓOY, στην πλατεία της Μητρόπολης.
Η Δημοσία Κεντρική Βιβλιοθήκη
H ΔHMOΣIA KENTPIKH BIBΛIOΘHKH (Λυκούργου 135, τηλ. 26853). Διαθέτει τμήμα με παιδικά βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, οπτικοακουστικό υλικό, κέντρο πληροφοριών, αίθουσες σεμιναρίων και πολλαπλών χρήσεων, καθώς και αναγνωστήριο. Φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, το αρχείο του ποιητή και ακαδημαϊκού Nικηφόρου Bρεττάκου (1912-1991), που περιλαμβάνει φωτογραφίες, τιμητικές διακρίσεις, αλληλογραφία, τμήμα της βιβλιοθήκης και προσωπικά αντικείμενά του. H Bιβλιοθήκη λειτουργεί και ως δανειστική.
Τα Νεοκλασικά Κτίρια των Παλαιών Δικαστηρίων (1837), του Δημαρχείου
TA NEOKΛAΣIKA KTIPIA ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ (1837), ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ (1906), στην κεντρική πλατεία, και ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ (1875).
Η εκκλησία του Οσίου Νίκωνος
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ TOY OΣIOY NIKΩNOΣ, πολιούχου.
Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη
H KOYMANTAPEIOΣ ΠINAKOΘHKH (Παλαιολόγου 123, τηλ. 81557), παράρτημα της Eθνικής Πινακοθήκης. Περιλαμβάνει τη μόνιμη συλλογή (ελαιογραφίες δυτικοευρωπαίων ζωγράφων, που χρονολογούνται από τα τέλη του 16ου ώς τις αρχές του 20ού αι.), δωρεά του Iωάννη Kουμάνταρου, και έργα που προέρχονται από τις συλλογές της Eθνικής Πινακοθήκης (περιοδικές εκθέσεις). H Kουμαντάρειος Πινακοθήκη διοργανώνει αξιόλογα εκπαιδευτικά προγράμματα και συνεργάζεται με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
Το Λεωνίδαιο
TO ΛEΩNIΔAIO (Διηνέκους και Θερμοπυλών), ναόμορφο οικοδόμημα της αρχαιότητας. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ μεταφέρθηκαν τα οστά του Λεωνίδα, του θρυλικού βασιλιά της Σπάρτης, που πέθανε το 480 π.Χ. στις Θερμοπύλες.
Το Άγαλμα του Λεωνίδα
TO AΓAΛMA TOY ΛEΩNIΔA, κοντά στην είσοδο του σταδίου της πόλης.
Η Αρχαία Σπάρτη
H APXAIA ΣΠAPTH. Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι τα ακόλουθα:Το ιερό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, σημαντικό άσυλο της αρχαιότητας, στην κορυφή της ακρόπολης. Ο ναός, έργο του Βαθυκλή από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, έφερε εσωτερική διακόσμηση με χάλκινα φύλλα.Τα λείψανα μεγάλου θεάτρου (ορχήστρα, αναλήμματα με επιγραφές των αρχόντων της Σπάρτης κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους και τμήμα του κοίλου), έργου των Πρώιμων Αυτοκρατορικών Χρόνων, στη νότια πλευρά της ακρόπολης.Λείψανα καταστημάτων (έργο των Ρωμαϊκών Αυτοκρατορικών Χρόνων), δίπλα στο αρχαίο θέατρο, και λείψανα μεγάλης βασιλικής των Μεσοβυζαντινών Χρόνων (έχει ταυτιστεί με τη βασιλική του Οσίου Νίκωνος, 10ος αι.)
.
Το Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος
TO IEPO THΣ OPΘIAΣ APTEMIΔOΣ. Στο ιερό, από τα σημαντικότερα της αρχαίας Σπάρτης, λατρευόταν αρχικά η μυκηναϊκή θεότητα Ορθία (χθόνια θεότητα, προστάτιδα της βλάστησης), που στους Ιστορικούς Χρόνους ταυτίστηκε με την Άρτεμη. Το ιερό γνώρισε ακμή κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, όταν τελούνταν σε αυτό - προς τιμήν της θεάς - το αγώνισμα της διαμαστίγωσης (οι έφηβοι, ακουμπώντας στο βωμό και με την παρότρυνση των συγγενών τους, υπέμεναν καρτερικά τη δοκιμασία του δημόσιου μαστιγώματος).Ο πρώτος ναός οικοδομήθηκε στο χώρο του ιερού τον 8ο ή τον 7ο αι. π.Χ. Ο ναός αυτός καταστράφηκε τον 6ο αι. π.Χ., και στη θέση του οικοδομήθηκε ένας νέος ναός. Σύμφωνα με τα ανασκαφικά δεδομένα, ο ναός αυτός διατηρήθηκε ώς το 2ο αι. π.Χ., όταν επισκευάστηκε ή αντικαταστάθηκε πάνω στα ίδια θεμέλια. Μεγάλη επέμβαση στο χώρο του ιερού πραγματοποιήθηκε τον 3ο αι. μ.Χ., όταν οικοδομήθηκαν ένα αμφιθέατρο και ένας νέος, μεγαλύτερος βωμός πιο κοντά στο ναό.
Τα Λείψανα Αρχαίου Ιερού
ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΙΕΡΟΥ, κοντά στο ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, στη θέση "Χαρίσιο".
Το Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο
TO ΣAΪNOΠOYΛEIO AMΦIΘEATPO, στην περιοχή της Μαγούλας.
Τα Λείψανα Ρωμαϊκών Λουτρών
ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΡΩΜΑΪΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ, στη Μαγούλα.
Ο Καραβάς
Ο ΚΑΡΑΒΑΣ, οικισμός απλωμένος σε περιοχή με πορτοκαλεώνες.
Το χωριό Κοκκινορράχη
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΡΡΑΧΗ, με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου - δίπλα της, τρία υπεραιωνόβια πεύκα.
Το χωριό Αφίσιο
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΦΙΣΙΟ, με πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά, καθώς και την εκκλησία της Αγίας Κυριακής.
Το Μενελάϊον
TO MENEΛAΪON, αρχαιολογικός χώρος νοτιοανατολικά της Σπάρτης. Το αρχαϊκό τοπωνύμιο της περιοχής ήταν Θεράπνη. Τα ευρήματα των ανασκαφών φανερώνουν ότι το σύμπλεγμα των λόφων της περιοχής του Μενελαΐου κατοικήθηκε από τους Μεσοελλαδικούς Χρόνους και αποτέλεσε διοικητικό κέντρο της πρώιμης μυκηναϊκής Λακωνίας. Στην κορυφή του λόφου της Θεράπνης των Ιστορικών Χρόνων ξεκίνησε τον 8ο αι. π.Χ. η λατρεία του Μενελάου, μυθικού βασιλιά της Σπάρτης, και της συζύγου του, Ελένης, που συνεχίστηκε ώς τους Ελληνιστικούς Χρόνους. Ο πρώτος ναός στο χώρο οικοδομήθηκε στα τέλη του 7ου ή στις αρχές του 6ου αι. π.Χ., ενώ οι οικοδομικές προσθήκες των αρχών του 5ου αι. π.Χ. συνέβαλαν στη δημιουργία ενός ιερού αντάξιου των μυθικών ηρώων της Σπάρτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου