Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Φαράγγι της Σαμαριάς

Ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες
Το Φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στο νομό Χανίων στην οροσειρά Λευκά Όρη. Έχει μήκος 18 χλμ και είναι το μεγαλύτερο φαράγγι της Κρήτης αλλά και της Ευρώπης (σε μήκος). Έχει πλάτος από 150 μέτρα έως 3 μέτρα που είναι και το στενότερο σημείο του με την ονομασία "Πόρτες". Το 1962 χαρακτηρίστηκε Εθνικός Δρυμός Ελλάδας και είναι τόπος διαμονής πολλών ενδημικών πουλιών και διαφόρων ειδών ζώων. Το πιο γνωστό από τα ζώα που βρίσκουν καταφύγιο στο Φαράγγι Σαμαριάς είναι ο κρητικός αίγαγρος (κρι κρι). Εκεί επίσης φυτρώνουν σπάνια βότανα και φυτά, όπως το άγριο δίκταμο κι τα αγριολούλουδα. Το φαράγγι πήρε το όνομά του από το χωριό Σαμαριά και που κι αυτό οφείλει την ονομασία του στην βυζαντινή εκκλησία Οσία Μαρία του 14ου αιώνα, που βρίσκεται εκεί και σώζεται έως σήμερα με πολλές εικόνες και τοιχογραφίες. Το χωριό αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν οι λιγοστοί κάτοικοι (βοσκοί και ξυλοκόποι) όταν το φαράγγι χαρακτηρίστηκε Εθνικός Δρυμός. Επί Τουρκοκρατίας, το χωριό Σαμαριά, χρησιμοποιούνταν ως κρησφύγετο. Τα εγκαταλελειμμένα σπίτια αυτού του χωριού βρίσκονται λίγο πριν τη μέση του φαραγγιού και σήμερα χρησιμοποιούνται από τους φύλακες του δρυμού. Το χωριουδάκι αυτό, έχει πηγή και χώρους για να καθίσεις, οπότε είναι ιδανικό για στάση, νερό και ίσως ένα πρόχειρο γεύμα για όσους επισκέπτονται το φαράγγι.
Αποτέλεσμα εικόνας για σαμαρια μερη
Διαδρομή
Όλο το μονοπάτι έχει πολύ καλή σήμανση και είναι το πιο περπατημένο μονοπάτι στην Ελλάδα. Δεύτερο έρχεται το μονοπάτι του Ολύμπου. Η διαδρομή για το Φαράγγι αρχίζει από τον Ομαλό, στο σημείο Ξυλόσκαλο, σε υψόμετρο περίπου 1.200 μ. Είναι ένα στενό μονοπάτι που κατηφορίζει. Από τα πρώτα κιόλας βήματα νιώθεις το δέος να κυριαρχεί. Πανύψηλα βουνά και μια ατελείωτη χαράδρα να ξεχύνεται μπροστά σου! Για περίπου τέσσερα χιλιόμετρα το τοπίο έχει αρκετές εναλλαγές. Πότε τεράστια βουνά, πότε πολύ ψηλά δέντρα, μεγάλοι βράχοι και πηγές με νερό. Αργότερα συναντάμε στα δεξιά μας το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με τα ωραία κυπαρίσσια του. Λίγο πιο κάτω αρχίζουν να ορθώνονται τεράστια βουνά έως 2.000 μ. Εδώ η διαδρομή αρχίζει να γίνεται πιο ομαλή. Αρχίζουν να φαίνονται και άλλα φαράγγια που ενώνονται με το φαράγγι της Σαμαριάς και η κοιλάδα γίνεται πιο πλατιά. Βρισκόμαστε περίπου στη μέση του φαραγγιού και συναντάμε το παλιό χωριό Σαμαριά με την όμορφη βυζαντινή εκκλησία του. Ύστερα από μια μικρή στάση για ξεκούραση, αρχίζουμε να περπατάμε το μονοπάτι ξανά. Το τοπίο πάλι αλλάζει όψη. Η χαράδρα αρχίζει να στενεύει αρκετά και ο δρόμος οδηγεί στις Πόρτες (το πιο στενό σημείο στο φαράγγι). Λίγο πριν, υπάρχει ένα ρυάκι που μπορείς να ξαποστάσεις και να πιεις νερό. Αυτό που αντικρίζεις φθάνοντας στις Πόρτες σε αφήνει άναυδο! Το τοπίο είναι μαγικό. Οι δύο πλευρές των βράχων, δεξιά κι αριστερά, πλησιάζουν η μια την άλλη τόσο πολύ, που ο χώρος που απομένει για να περάσεις ανάμεσα τους είναι μόλις 3 μέτρα πλάτος! Το ύψος φτάνει τα 600 μ. Μετά το πέρασμα στις Πόρτες αντικρίζεις τη θάλασσα! Το επόμενο σημείο είναι ο χείμαρρος πάνω σε στρογγυλές, μεγάλες, άσπρες πέτρες και αμέσως μετά φτάνεις σε ένα άλλο παλιό κι ερειπωμένο χωριό, την Αγία Ρούμελη. Ύστερα από ένα ακόμα χιλιόμετρο πεζοπορίας φτάνουμε στο νέο χωριό Αγία Ρούμελη. Το τέλος της διαδρομής είναι πανέμορφο, μιας και αντικρίζεις το Λιβυκό πέλαγος και την υπέροχη παραλία της Αγίας Ρούμελης! Μια δροσερή βουτιά στη θάλασσα και η ξεκούραση στην ακρογιαλιά της παραλίας είναι ο όμορφος επίλογος της εκδρομής μας στο πανέμορφο και επιβλητικό Φαράγγι Σαμαριάς!
Αποτέλεσμα εικόνας για σαμαρια μερη
Χρήσιμες πληροφορίες για τον επισκέπτη
Τον χειμώνα το φαράγγι είναι κλειστό, διότι είναι πολύ δύσκολο να το διαβεί κανείς. Ανοίγει γύρω στα μέσα Απριλίου και κλείνει τέλος Οκτωβρίου. Για την πεζοπορία στο φαράγγι Σαμαριάς πρέπει να είμαστε κατάλληλα ντυμένοι με ελαφριά ανοιχτόχρωμα ρούχα, σκληρά παπούτσια (άρβυλα), να έχουμε εφοδιαστεί ελαφρύ φαγητό, να έχουμε βάλει αντηλιακό και να έχουμε ενημερωθεί για τα δρομολόγια των καραβιών από Αγία Ρουμέλη για Σφακιά ήΠαλαιόχωρα. Νερό δεν χρειάζεται να έχουμε μαζί μας, μιας και σε όλο το μήκος του φαραγγιού υπάρχουν πηγές με καθαρό, πόσιμο νερό. Επίσης σε πολλά σημεία υπάρχουν τουαλέτες. Η απόσταση που διανύουμε είναι 14 χλμ και ο περίπατος κρατάει περίπου από 4 έως 8 ώρες, ανάλογα με το βηματισμό. Ο πιο συνηθισμένος χρόνος διάρκειας είναι 6 ώρες. Στους επισκέπτες επιτρέπεται 
η φωτογράφηση αλλά απαγορεύονται η διανυκτέρευση σ' όλο το μήκος του
 φαραγγιού, το άναμμα φωτιάς και το κάπνισμα, το κυνήγι και το ψάρεμα
, το κολύμπι
, η κοπή φυτών, λουλουδιών, κλαδιών, οι κάθε είδους θόρυβοι, η φθορά φωλεών και αβγών πουλιών, η διέλευση κατοικίδιων ζώων
, η ρύπανση του χώρου και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Σε διάφορα σημεία μέσα στο φαράγγι υπάρχουν φύλακες και μεταφορείς με μουλάρια, οι οποίοι μεταφέρουν με ένα μικρό κόστος αυτούς που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.
Χρήσιμα τηλέφωνα 
Αστυνομικό Τμήμα Τουρισμού Χανίων: 28210 53333
Λιμεναρχείο Χώρας Σφακίων: 28250 91292
Μουσείο Ξυλόσκαλου: 28210 67140
Δασική Υπηρεσία Δρυμού Σαμαριάς: 28210 92287
Δασικό Φυλάκιο οικισμού Σαμαριάς: 28250 91276
                               
                                                Καλο ταξίδι!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου