Ψέριμος
Η Ψέριμος είναι το μεγαλύτερο νησί που ανήκει στην Κάλυμνο. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Κω και έχει έκταση 15 τ. χμ. Υπάρχει κτοπλοϊκή σύνδεση τόσο με το νησί της Καλύμνου όσο και με την Κω, η απόσταση από τον λιμένα της οποίας είναι 7,3 ναυτικά μίλια. Tο νησί είναι ορεινό, με χαμηλή βλάστηση, ενώ βρίθει από αυτοφυή κάππαρη, για την οποία ήταν φημισμένο από την Aρχαιότητα. Το νησί είναι άγονο και οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια της ελιάς.Στο λιμάνι και μοναδικό οικισμό της Ψερίμου, τα Αυλάκια, βρίσκεται μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού για να κάνετε το μπάνιο σας. Στην περιοχή λειτουργούν επίσης καφετέριες και ταβέρνες με φρέσκο ψάρι, μίνι μάρκετ για τα απαραίτητα αλλά και λιγοστά δωμάτια για διαμονή. Στο νησί δεν κυκλοφορούν αμάξια ή δίκυκλα. Γύρω από την Ψέριμο υπάρχουν πολλές άλλες παραλίες, η Γραφιώτισσα, η Κορακιά, ο Τάφος και τα Μαραθώντα, ο Βαθύς, το Γουλιασμένο Σπήλιο, τα Κρεβάτια, η Γλίστρα κ.α.
Ναυτικό - Λαογραφικό Μουσείο Καλύμνου
Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου
Αναρρίχηση στην Κάλυμνο
Ιερό Δηλίου Απόλλωνα Καλύμνου
Μουσείο Θαλάσσιων Ευρημάτων
Κάστρο της Χώρας της Καλύμνου
Το Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου ιδρύθηκε το 1994 και βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της Πόθιας, δίπλα στο Δημαρχείο, στο κτίριο της παλιάς Βουβάλειου Τεχνικής Σχολής. Τα διάφορα εκθέματα του μουσείου απεικονίζουν τη ναυτική παράδοση του νησιού και την ιστορία και τη μέθοδο της σπογγαλιείας, αλλά και πολλά αντικείμενα από ναυάγια παλιών πλοίων.Στις τέσσερις αίθουσες που περιλαμβάνει εκτίθενται αντικείμενα σχετικά με το επάγγελμα της σπογγαλιείας και μεγάλο πλήθος εκθεμάτων σχετικά με την σπογγαλιεία και την επεξεργασία σφουγγαριών. Η πρώτη αίθουσα διαθέτει μία έκθεση με φωτογραφίες που ανάγονται στις αρχές του 20ού αιώνα και απεικονίζουν τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν κατά την αναχώρηση των σφουγγαράδων, ενώ διάφορες άγκυρες, ναυτικοί χάρτες περασμένων αιώνων και ευρήματα από ναυάγια συμπληρώνουν τα εκθέματα.
Η δεύτερη και τρίτη αίθουσα είναι αφιερωμένες στη σπογγαλιεία, με μία μεγάλη ενότητα του μουσείου να είναι αφιερωμένη στη “σκανταλόπετρα”, πέτρες για τη βύθιση των δυτών που χρησιμοποιούσαν οι Καλύμνιοι δύτες από την αρχαιότητα. Η τέταρτη και τελευταία αίθουσα έχει περισσότερο λαογραφικό χαρακτήρα, περιλαμβάνοντας παραδοσιακές ενδυμασίες, έπιπλα εποχής και αντικείμενα της καθημερινής ζωής των κατοίκων.
Η δεύτερη και τρίτη αίθουσα είναι αφιερωμένες στη σπογγαλιεία, με μία μεγάλη ενότητα του μουσείου να είναι αφιερωμένη στη “σκανταλόπετρα”, πέτρες για τη βύθιση των δυτών που χρησιμοποιούσαν οι Καλύμνιοι δύτες από την αρχαιότητα. Η τέταρτη και τελευταία αίθουσα έχει περισσότερο λαογραφικό χαρακτήρα, περιλαμβάνοντας παραδοσιακές ενδυμασίες, έπιπλα εποχής και αντικείμενα της καθημερινής ζωής των κατοίκων.
Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου είναι κτισμένο στο κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού, της Πόθιας, και λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2009. Στο μουσείο φιλοξενούνται εκθέματα από την προϊστορική ως τη μεταβυζαντινή εποχή τα οποία παρουσιάζουν την ιστορία του νησιού μέσα στους αιώνες. Η είσοδος στην έκθεση του μουσείου γίνεται με μια σύντομη εισαγωγή για την ιστορία του νησιού ενώ στη συνέχεια υπάρχει μια προθήκη με μεμονωμένα αντικείμενα. Η συνέχεια αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες εκθέσεων και στον όροφο του μουσείου. Υπάρχουν ευρήματα και ανασκαφές σε σπήλαια που μαρτυρούν τη ζωή στο νησί κατά τους προϊστορικούς χρόνους (εργαλεία, σκεύη αγγεία κ.λ.π) αλλά και κατά τη Μινωική περίοδο. Επίσης, στο ιερό του Δαλίου Απόλλωνος, το μεγαλύτερο θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της αρχαίας Καλύμνου, βρέθηκαν πολλά αναθήματα που εκτίθενται σε χωριστό μέρος του μουσείου. Υπάρχουν, επίσης, πολλά μαρμάρινα γλυπτά των κλασικών χρόνων που αναπαριστούν τον Απόλλωνα, μικρά παιδιά, τη θεά Υγεία, την Αθηνά και νεαρές γυμνές αντρικές μορφές. Αργυρά και χάλκινα νομίσματα της Καλύμνου και της Κω αλλά και ξένων πόλεων βρίσκονται στη δεύτερη αίθουσα του μουσείου, η οποία περιλαμβάνει κυρίως τα ευρήματα του αρχαίου οικισμού Δάμος ο οποίος αναπτύχθηκε στην Ελληνιστική εποχή. Αφιέρωμα υπάρχει, επίσης, στις Καλύμνιες Νεκρόπολεις και στα ευρήματα που προέκυψαν από τις ανασκαφές, όπως χρυσά κοσμήματα, διαδήματα, στεφάνια, ενώτια, δακτυλίδια, πήλινα αγγεία και έργα υαλουργίας. Στην αίθουσα, επίσης, δεσπόζει το χάλκινο άγαλμα γυναίκας που καλύπτεται με χιτώνα και κροσσωτό ιμάτιο. Το μουσείο λειτουργεί από την Τρίτη μέχρι την Κυριακή τις ώρες 08:30-15:00. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το μουσείο στο τηλέφωνο 22430 23113.
Αναρρίχηση στην Κάλυμνο
Η Κάλυμνος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για αναρρίχηση παγκοσμίως. Όλα ξεκίνησαν όταν ένα διάσημο ζευγάρι Ιταλών αναρριχητών επισκέφτηκαν το νησί και είδαν τις τεράστιες δυνατότητες του νησιού σε ό,τι αφορά την αναρρίχηση. Το ζευγάρι επισκέφτηκε ξανά το νησί και στη δεκαετία του ‘90 βοήθησε ώστε να οργανωθούν και να ανοιχθούν διαδρομές κυρίως στη βόρεια πλευρά του νησιού. Από τότε η εισροή αναρριχητών είναι μεγάλη. Στις διαδρομές έχουν δοθεί ονόματα από την Ελληνική Μυθολογία (Οδύσσεια, Μούσες). Η ποικιλία των περίπου 550 διαδρομών, προσφέρει άπειρες δυνατότητες αθλητικής αναρρίχησης με μοναδικές τεχνικές κινήσεις για υψηλές συγκινήσεις και πρωτόγνωρες εμπειρίες. Οι βαθμοί δυσκολίας ξεκινούν με εκπαιδευτικές διαδρομές από 4c και φτάνουν έως και 9c για τους έμπειρους. Πάρτε την οικογένεια σας, τους φίλους σας, ανεξαρτήτως ηλικίας και δοκιμάστε μια υπέροχη εμπειρία. Επίσης, από το 2010 λειτουργεί στην Κάλυμνο η πρώτη κλειστή πίστα αναρρίχησης με στόχο την εκπαίδευση Καλύμνιων αναρριχητών, τη συντήρηση των αναρριχητικών διαδρομών και την ανανέωση τους. Το κλίμα του νησιού είναι ιδανικό για το άθλημα, όλο το χρόνο (από Μάρτιο έως και τέλος Οκτωβρίου), αρκετά σκιερό και με λίγες βροχές. Όσοι λοιπόν αγαπάτε την αναρρίχηση, η Κάλυμνος αποτελεί πρόκληση για σας. Πριν από λίγα χρόνια ξεκίνησε να διοργανώνεται στο νησί ένα φεστιβάλ αναρρίχησης: το Kalymnos Rock Climbing Festival.
Ιερό Δηλίου Απόλλωνα Καλύμνου
Το Ιερό του Δηλίου Απόλλωνα υπήρξε το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της Καλύμνου κατά την αρχαιότητα. Στην περιοχή υπήρχαν λατρευτικά και πολιτικά κτίρια, όπως ναοί του Απόλλωνα και του Ασκληπιού, θέατρο, βουλευτήριο, γυμνάσιο (γυμναστήριο), επιγραφές, αφιερώματα, αγάλματα θεών και ανδριάντες θνητών τα οποία ανεγέρθηκαν μεταξύ του 4ου και 3ου αιώνα π.Χ. Μεγάλο πλήθος ευρημάτων όπως ειδώλια, επιγραφές, βάσεις αγαλμάτων κ.ά, αποδεικνύουν λατρευτική χρήση του χώρου ξεκινάει από τις αρχές της 1ης χιλιετίας π.Χ. και φθάνει ως την Παλαιοχριστιανική εποχή, όπου καταστράφηκε. Σήμερα, στον ίδιο χώρο μπορεί να δει κανείς μόνο τις δυο μεγάλες χριστιανικές εκκλησίες, του Χριστού της Ιερουσαλήμ και της Αγίας Σοφίας, οι οποίες ανεγέρθηκαν τον 5ο και τον 6ο αιώνα αντίστοιχα. Το ιερό του Δηλίου Απόλλωνα βρίσκεται ανάμεσα στο Χωριό και τον Πάνορμο.
Μουσείο Θαλάσσιων Ευρημάτων
Το μουσείο Θαλάσσιων ευρημάτων βρίσκεται στην περιοχή Βλυχάδια στη νότια πλευρά της Καλύμνου. Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία των αδελφών Βαλσαμίδη, οι οποίοι από την αγάπη τους για τη θάλασσα και το νησί τους, έφτιαξαν με πολύ κόπο και μεράκι αυτό το πολύ ενδιαφέρον μουσείο. Τα ευρήματα προέρχονται από καταδύσεις εντός κι εκτός Ελλάδος και περιλαμβάνουν ποικιλίες από ψάρια, κοχύλια, κοράλλια, οστρακοειδή, αστερίες, καρχαριοειδή, χελωνοειδή και -φυσικά- όλα τα είδη σφουγγαριών. Επίσης στο μουσείο εκτίθενται πλήθος εμπορικών αμφορέων και άλλων αντικειμένων από αρχαία ναυάγια. Σε ξεχωριστή πτέρυγα του μουσείου εκτίθενται όλα τα εργαλεία και ο εξοπλισμός που χρειάζεται για το επάγγελμα της σπογγαλιείας από το 1872 μέχρι σήμερα, όπως, επίσης και ευρήματα του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (τορπίλες, κομμάτια από αεροπλάνα κ.τ.λ), ενώ η έκθεση συμπληρώνεται από μία συλλογή περίπου 2.000 φωτογραφιών που σχετίζονται με την ιστορία και την παράδοση των σφουγγαράδων. Στην τελευταία αίθουσα κυριαρχεί το λαογραφικό στοιχείο, καθώς υπάρχουν παραδοσιακές ενδυμασίες, πιάτα, μαντίλια, μουσικά όργανα, έπιπλα εποχής και διάφορα άλλα είδη καθημερινής χρήσης περασμένων εποχών. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του μουσείου γίνεται επεξεργασία των σφουγγαριών και λειτουργεί κατάστημα με σφουγγάρια, κοράλλια και όστρακα. Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά Νοέμβριο - Μάρτιο από τις 10:00 - 16:00 και Απρίλιο - Οκτώβριο από τις 9:30 - 21:00. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 22430 50435 και 22430 22156.
Κάστρο της Χώρας της Καλύμνου
Ανάμεσα στην Πόθια, την πρωτεύουσα του νησιού και της εξοχικής περιοχής του Πανόρμου, χτισμένο στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου βρίσκεται το Μεγάλο Κάστρο της Χώρας της Καλύμνου. Χτίστηκε τον 10ο αι. κατά την περίοδο της Δυναστείας των Μακεδόνων, όταν η Κάλυμνος ανήκε στο θέμα της Σάμου. Έχει ύψος 300 μέτρα και είναι οχυρωμένο από όλες του τις πλευρές, ενώ τείχη του φτάνουν τα 6-7 μέτρα ύψος, εκτός από τις απόκρημνες πλευρές που είναι περίπου 3 μέτρα. Σε διάφορες θέσεις του τείχους υπάρχουν επάλξεις. Επίσης, υπάρχουν δύο είσοδοι: η κύρια στη νοτιοδυτική πλευρά και μια μικρότερη, το “πορτέλι” στη βορειοδυτική. Η κύρια είσοδος είναι κατασκευασμένη από καλοπελεκημένους λίθους και έκλεινε με κινητή θύρα-γέφυρα η οποία ανεβοκατέβαινε με τη βοήθεια αλυσίδας, ενώ το πορτέλι ανοίχτηκε αργότερα, επί Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με την παράδοση από εκεί φυγαδεύτηκαν επτά παρθένες κοπέλες για να γλιτώσουν από τα χέρια των Τούρκων. Οι κοπέλες κατέληξαν σε ένα σπήλαιο που από τότε πήρε την ονομασία “Σπήλαιο των Επτά Παρθένων”. Τα σπίτια μέσα στο κάστρο ήταν χτισμένα σύμφωνα με τα βυζαντινά πρότυπα, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και χωρίζονταν με στενά δρομάκια. Το κάστρο είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 2000 ανθρώπους. Σήμερα σώζονται δέκα εκκλησίες χρονολογούμενες από τον 14ο-αρχές 19ου αιώνα, καθώς και δύο υδατοδεξαμενές, τα ερειπωμένα σπίτια και η “Γούρνα” που χρησίμευε ως ελαιοτριβείο. Στη μέση του ανατολικού τείχους διατηρείται ένας πύργος, πάνω στον οποίο έμπαιναν κανόνια.
Πόθια
Η Πόθια είναι το λιμάνι της Καλύμνου καθώς και η πρωτεύουσα της. Χτίστηκε στις αρχές του 1850 μετά το τέλος των πειρατικών επιδρομών. Είναι ένας εξαιρετικά γραφικός οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά, με όλα τα σπίτια να κοιτάνε προς τη θάλασσα. Στη δυτική πλευρά του νησιού δεσπόζει το μοναστήρι του Αγ. Σάββα με τη θέα να είναι μαγευτική. Στην Πόθια μένουν οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού και εδώ βρίσκονται επίσης όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, ταχυδρομείο, λιμεναρχείο, αστυνομία κ.λ.π. Στην παραλιακή ζώνη του νησιού βρίσκονται πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφετέριες και -φυσικά- πολλά μαγαζιά επεξεργασίας και πώλησης σφουγγαριών
Δάμος
Η περιοχή του Δάμου (Δάμος = Δήμος) βρίσκεται στα βόρεια του κεντρικού δρόμου που οδηγεί από την Πόθια στις Ελιές. Ο αρχαίος οικισμός άκμασε από τους πρώιμους Ελληνιστικούς ως τους ύστερους Ρωμαϊκούς χρόνους σύμφωνα με τις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή. Από το 1995 πραγματοποιείται στην περιοχή ανασκαφική έρευνα από την ΚΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Οι ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια έναν πλακόστρωτο δρόμο με σπίτια, εργαστήρια πηγάδια και διάφορα άλλα ευρήματα εκατέρωθεν του. Στα βόρεια του οικισμού διακρίνεται το τείχος που τον προστάτευε ενώ έξω από το τείχος είναι η νεκρόπολη με διάφορους λαξευτούς τάφους. Τάφοι, επίσης υπάρχουν και στις νότιες παρυφές του Δάμου οι οποίοι χρονολογούνται στα ελληνιστικά χρόνια. Ο χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό από το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου