Χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια
Το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται 18 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Νάουσας. Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα και πλέον σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Προσφέρει 10 πίστες διαφορετικής δυσκολίας, 1 δύσκολη, 4 μέτριας δυσκολίας, 3 εύκολες και 2 πολύ εύκολες για να μπορεί ο κάθε επισκέπτης να επιλέξει ανάλογα με τις ικανότητες και την εμπειρία του. Στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί ξενοδοχειακή μονάδα, εστιατόριο, εγκαταστάσεις υποδοχής τροχόσπιτων, αναβατήρες, γυμναστήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου, αλεξίπτωτο πλαγιάς, διαδρομές πεζοπορίας αλλά και μηχανήματα τεχνητής χιόνωσης, έτσι ώστε οι πίστες να έχουν πάντα χιόνι. Στο χιονοδρομικό κέντρο οδηγεί ασφαλτοστρωμένος δρόμος ο οποίος παραμένει ανοικτός όλο το χειμώνα με μηχανήματα αλλά είναι καλό να έχετε μαζί σας αλυσίδες σε περίπτωση που χρειαστούν.
Σχολή του Αριστοτέλη και Αρχαία Μίεζα
Μόλις δύο χιλιόμετρα έξω από τη Νάουσα, στην τοποθεσία Ισβόρια θα βρείτε τη Σχολή του Αριστοτέλη, στην αρχαία πόλη της Μακεδονίας Μίεζα. Πρόκειται για το χώρο τον οποίο ο γνωστός Έλληνας φιλόσοφος δίδασκε στους μαθητές του πολιτικό λόγο και τα ιδανικά της Πλατωνικής φιλοσοφίας στους μαθητές του, ανάμεσα σε αυτούς και στο γιο του Φίλιππου Β’, Αλέξανδρο αλλά και σε άλλα παιδιά της αριστοκρατίας της Μακεδονίας. Ο χώρος της Σχολής χαρακτηρίζεται από τρεχούμενα νερά και σπήλαια. Σώζεται το Νυμφαίο, ο ναός αφιερωμένος στις Νύμφες, όπου οι κίονες σχημάτιζαν Π και θεωρείται ότι ήταν το κέντρο της Σχολής. Λειτουργεί εκθεσιακός χώρος όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί ενημερωτικό υλικό σχετικό με τη Σχολή του Αριστοτέλη. Λειτουργεί καθημερινά από τις 09:00 έως τις 14:00 και τα σαββατοκύριακα από 09:00 έως τις 20:00. Στην πλαγιά ενός λόφου ανακαλύφθηκε πρόσφατα και το αρχαίο θέατρο της Μίεζας, οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά η περιοχή είναι επισκέψιμη.
Αράπιτσα
Στουμπάνους
Στουμπάνους
Μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Τούρκους, οι τελευταίοι θέλοντας να κατεβάσουν τους κατοίκους από τα ορεινά στην πόλη και να τους ελέγχουν, έδωσαν προνόμια στη Νάουσα και τους κατοίκους της, όπως απαλλαγή από τους φόρους, απαγόρευση σε Οθωμανούς να μείνουν μέσα στην πόλη και δυνατότητα στους κατοίκους της Νάουσας να εκλέγουν τους άρχοντές τους. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της πόλης και του εμπορίου, με αμιγώς ελληνικό στοιχείο. Έτσι, το 1822 οι κάτοικοι της Νάουσας επαναστάτησαν με οπλαρχηγούς τους Καρατάσο, Γάτσο και τον πρόκριτο Ζαφειράκη. Νίκησαν τον τουρκικό στρατό του Κεχαγιά Μπέη που είχε 4000 άτομα στη μάχη κοντά στο μοναστήρι της Δίβρας και ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που συγκροτημένος τουρκικός στρατός αναμετρήθηκε με ελληνικά σώματα και συνετρίβη. Μετά την ήττα ο πασάς της Θεσσαλονίκης Εμπού Λουμπούτ επιτέθηκε στη Νάουσα και μετά από πολιορκία την κατέλαβε και την κατέστρεψε. Οι γυναίκες και τα παιδιά προτίμησαν, από το να πέσουν στα χέρια των Τούρκων, να αυτοκτονήσουν πέφτοντας από τον καταρράκτη της Αράπιτσας. Στο σημείο της έχει στηθεί μνημείο το οποίο είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο.
Άλσος Αγίου Νικολάου
Το άλσος του Αγίου Νικολάου βρίσκεται μόλις τρία χιλιόμετρα από την πόλη της Νάουσας και πρόκειται για ένα εξαιρετικό χώρο εάν επιθυμείτε να χαρείτε τη φύση. Είναι γεμάτο αιωνόβιους πλατάνους, φυσικό χλοοτάπητα, το διασχίζει ο ποταμός Αράπιτσα και μπορείτε επίσης να βρείτε το άγριο αυτοφυές πυξάρι, φλαμουριές και βελανιδιές. Υπάρχει μία μικρή, τεχνητή λίμνη, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϋ και τένις, δημοτικό ξενοδοχείο, εστιατόριο με σπεσιαλιτέ στις πέστροφες, διαδρομές για περιπάτους, μικρό τρένο που σας κάνει μία σύντομη περιήγηση στο άλσος και η εκκλησία του αγίου Νικολάου, από την οποία πήρε το όνομά της η περιοχή.
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας έχει ως σκοπό τη διαφύλαξη και προβολή των κειμηλίων της πόλης αλλά και τη μετάδοση της ιστορίας της στις επόμενες γενιές. Στεγάζεται σε ένα από τα παλιότερα κτίρια της πόλης, χτισμένο το 1842, το οποίο ανακαινίστηκε το 1996. Στην πρόσοψη του κτιρίου θα δείτε τις προτομές του Αγγελή Γάτσου, αγωνιστή του 1822 και του Κωνσταντίνου Μαζαράκη, Μακεδονομάχου οπλαρχηγού του 1905. Στο ισόγειο του μουσείου θα βρείτε ένα αργαλειό και υφαντικά εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην περιοχή. Στον πρώτο όροφο θα δείτε αντικείμενα της καθημερινότητας, πλεκτά, υφαντά και ασημικά. Στο δεύτερο όροφο εκτίθενται παραδοσιακές φορεσιές, αντρικές και γυναικείες, αντικείμενα από ξύλο, πηλό και χαλκό. Σε ξεχωριστή αίθουσα υπάρχουν εκθέματα ιστορικά, όπλα και φορεσιές αγωνιστών, αλλά και σημαντικά ιστορικά έγγραφα. Είναι ανοικτό Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή 09:30 με 13:30.
Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Νάουσας
Το μουσείο Αμπέλου και Οίνου Νάουσας παρουσιάζει την ιστορία της αμπελουργίας και της παράδοσης της οινοπαραγωγής στην περιοχή της Νάουσας. Μπορείτε να δείτε παραδοσιακά αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν για τη συγκομιδή, αποθήκευση και επεξεργασία των σταφυλιών και την παραγωγή κρασιού, μέχρι και τη μετάβαση στη νέα εποχή με όλα τα πιο σύγχρονα μέσα. Τέλος, παρουσιάζονται συνοπτικά τα οινοποιεία της Νάουσας.
Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων Νάουσας
Το Λαογραφικό μουσείο Βλάχων Νάουσας βρίσκεται πολύ κοντά στη συνοικία Πουλιάνα και ιδρύθηκε το 1980 από το σύλλογο Βλάχων Νάουσας. Στόχος του μουσείου είναι η ανάδειξη της ζωής των Βλάχων και μπορείτε να δείτε αργαλειούς, ανέμες, φλοκάτες, αυθεντικές στολές και αντικείμενα της καθημερινότητας.
Δημοτικό Πάρκο Νάουσας
Το Δημοτικό πάρκο Νάουσας βρίσκεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος στην πόλη, πάνω σε ένα φυσικό μπαλκόνι που έχει θέα σε όλο τον κάμπο της Νάουσας. Το πάρκο καλύπτει μία έκταση 30 στρεμμάτων, με τμήματα ανθοκήπου και λίμνης. Στον ανθόκηπο μπορείτε να δείτε παρτέρια με λουλούδια ανά εποχή, δημιουργώντας μία πανδαισία χρωμάτων. Στη λίμνη ζουν ψάρια, πάπιες και κύκνους. Σε όλο το πάρκο υπάρχουν βρύσες για να ξεδιψάσετε τους ζεστούς μήνες του χρόνου αλλά επίσης θα δείτε να περιφέρονται παγώνια, σκίουροι και πολλών ειδών πουλιά.
Ξενοδοχεία
Συνταγή
Μάντζα
Η μάντζα μας απολαμβάνεται ζεστή με φρέσκο ζυμωτό ψωμί, αλλά και κρύα την επομένη που είναι ακόμη ποιο νόστιμη γιατί έχει γίνει ολοκληρωμένη ομογενοποιήση των γεύσεων από τα συστατικά του. Καλή σας απόλαυση.
Χρήσιμες συμβουλές
- Φροντίζουμε ώστε τα φρέσκα υλικά μας να είναι μεσαίου μεγέθους και όχι πολύ μεγάλα.
Υλικά (για 4 μερίδες):
2 μελιτζάνες μετρίου μεγέθους
4 πράσινες πιπεριές
4 κόκκινες πιπεριές
4 κολοκυθάκια
6 ντομάτες
1κ.γ. ζάχαρη
1κ.γ ξύδι
2 σκελίδες σκόρδο
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι και πιπέρι,
2 κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κ.γ. ξερή
150 γρ μπάτσο
4 πράσινες πιπεριές
4 κόκκινες πιπεριές
4 κολοκυθάκια
6 ντομάτες
1κ.γ. ζάχαρη
1κ.γ ξύδι
2 σκελίδες σκόρδο
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι και πιπέρι,
2 κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κ.γ. ξερή
150 γρ μπάτσο
Διαδικασία παρασκευής
• Πλένουμε σχολαστικά όλα τα φρέσκα υλικά
• Τεμαχίζουμε τη μελιτζάνα σε ροδέλες και τις τοποθετούμε σε αλατόνερο ώστε να ξεπικρίσουν.
• Ξεσποριάζουμε τις πιπεριές, και τις τεμαχίζουμε σε φαρδιές λωρίδες. Εάν είναι πολύ μακριές τις κόβουμε και στη μέση.
• Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα κολοκυθάκια και τα τεμαχίζουμε σε λωρίδες, ακολουθώντας την ιδία τεχνική με τις πιπεριές.
• Τρίβουμε σε ρεντέ τη ντομάτα και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη.
• Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε διαδοχικά, πρώτα τα κολοκυθάκια, μετά τις πιπεριές και τέλος τις μελιτζάνες. Τα διατηρούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει η περίσσια του λαδιού.
• Σε ένα άλλο σκεύος ρίχνουμε ελάχιστο λάδι -2 κουταλιές της σούπας- και μαραίνουμε το κρεμμύδι. Μόλις ξανθύνει ρίχνουμε το ξύδι και τη τριμμένη ντομάτα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και ρίχνουμε ψιλοκομμένο το σκόρδο.
• Αμέσως μετά βάζουμε μέσα στη σάλτσα τα τηγανισμένα λαχανικά και αφήνουμε για 2 λεπτά να ενσωματωθούν σε αυτήν. Τεμαχίζουμε το μπάτζο σε καβάκια και τον βάζουμε και αυτόν στο φαγητό. Ανακατεύουμε ελαφρά για να μην διαλύσουμε τα λαχανικά μας. Κλείνουμε το σκεύος με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτά στο ελάχιστο σιγομαειρεύοντάς το για ακόμη 5 λεπτά.
• Τέλος αλατοπιπερώνουμε κατά το δοκούν και αρωματίζουμε με τη ρίγανη.
• Τεμαχίζουμε τη μελιτζάνα σε ροδέλες και τις τοποθετούμε σε αλατόνερο ώστε να ξεπικρίσουν.
• Ξεσποριάζουμε τις πιπεριές, και τις τεμαχίζουμε σε φαρδιές λωρίδες. Εάν είναι πολύ μακριές τις κόβουμε και στη μέση.
• Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα κολοκυθάκια και τα τεμαχίζουμε σε λωρίδες, ακολουθώντας την ιδία τεχνική με τις πιπεριές.
• Τρίβουμε σε ρεντέ τη ντομάτα και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη.
• Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε διαδοχικά, πρώτα τα κολοκυθάκια, μετά τις πιπεριές και τέλος τις μελιτζάνες. Τα διατηρούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει η περίσσια του λαδιού.
• Σε ένα άλλο σκεύος ρίχνουμε ελάχιστο λάδι -2 κουταλιές της σούπας- και μαραίνουμε το κρεμμύδι. Μόλις ξανθύνει ρίχνουμε το ξύδι και τη τριμμένη ντομάτα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και ρίχνουμε ψιλοκομμένο το σκόρδο.
• Αμέσως μετά βάζουμε μέσα στη σάλτσα τα τηγανισμένα λαχανικά και αφήνουμε για 2 λεπτά να ενσωματωθούν σε αυτήν. Τεμαχίζουμε το μπάτζο σε καβάκια και τον βάζουμε και αυτόν στο φαγητό. Ανακατεύουμε ελαφρά για να μην διαλύσουμε τα λαχανικά μας. Κλείνουμε το σκεύος με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτά στο ελάχιστο σιγομαειρεύοντάς το για ακόμη 5 λεπτά.
• Τέλος αλατοπιπερώνουμε κατά το δοκούν και αρωματίζουμε με τη ρίγανη.
Καλή σας όρεξη!!!