Ένα πραγματικά κατάφυτο νησί που περιτριγυρίζεται από τα σμαραγδένια νερά του Ιονίου Πελάγους, η Κεφαλονιά είναι το νησί του μυστηρίου και των παράξενων φαινομένων. Εδώ το νερό της θάλασσας εξαφανίζεται κάτω από το Αργοστόλι, την πρωτεύουσα του νησιού, στις αποκαλούμενες Καταβόθρες, και καταλήγει στο ατμοσφαιρικό σπήλαιο της Μελισσάνης όπου το νερό της λίμνης δημιουργεί τιρκουάζ αντανακλάσεις στα τοιχώματα του σπηλαίου. Ο μύθος λέει ότι κάθε χρόνο τον δεκαπενταύγουστο ακίνδυνα φιδάκια πηγαίνουν στην εκκλησία της Παναγίας στο Μαρκόπουλο και ότι ο Άγιος Γεράσιμος, ο προστάτης του νησιού, έχει μερικές φορές φύκια στα πόδια του επειδή επισκέπτεται τα γειτονικά νησιά. Είναι αλήθεια όμως ότι στην Κεφαλονιά υπάρχουν κατσίκες με χρυσά δόντια, χελώνες καρέτα- καρέτα που χαιρετούν τους τουρίστες στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου στο Αργοστόλι και το βουνό Αίνος είναι μαύρο αντί για πράσινο!
Η ύπαρξη αυτών των φαινομενικά παράξενων γεγονότων είναι ουσιαστικά απόδειξη του φυσικού πλούτου της Κεφαλονιάς! Το έδαφος είναι πλούσιο σε μέταλλα, γι' αυτό και οι κατσίκες έχουν δόντια σε χρυσαφί απόχρωση. Οι σπάνιες χελώνες καρέτα-καρέτα επιλέγουν πολλές από τις παραλίες στο νησί για να γεννήσουν τα αυγά τους, οπότε είναι αρκετά σύνηθες να δείτε προστατευμένες φωλιές σε κάποιες από αυτές. Στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου, υπάρχει συγκεκριμένα μια χελώνα που είναι πολύ εξοικειωμένη με τους ανθρώπους και μερικές φορές βγάζει το κεφάλι της έξω από το νερό ενώ βρίσκονται άνθρωποι τριγύρω. Η ξεχωριστή μαύρη ελάτη που είναι αυτόχθονο φυτό της Κεφαλονιάς φυτρώνει στον Αίνο και δίνει το μαύρο χρώμα στην κορυφή του. Άγρια άλογα ζουν στις πλαγιές του και σπάνιες φώκιες μονάχους- μονάχους στις θαλάσσιες σπηλιές του νησιού. Πόσα ακόμα χρειάζεστε για να σας ενθουσιάσει η Κεφαλονιά και να επιστρέφετε σε αυτήν για τις διακοπές σας κάθε χρόνο;
Το νησί έχει μακρά ιστορία που ξεκινά από την προϊστορική εποχή. Γνώρισε την ακμή στην κλασική εποχή ενώ δοκιμάστηκε από πολλούς κατακτητές λόγω της στρατηγικής του θέσης. Ερείπια των ισχυρών αρχαίων πόλεων έχουν βρεθεί σε πολλές περιοχές στο νησί, εντυπωσιακοί μυκηναϊκοί τάφοι ενισχύουν τη θεωρία που θέλει τον περιβόητο βασιλιά της Ιθάκης, Οδυσσέα, να έχει θαφτεί στην Κεφαλονιά και πολλοί αρχαίοι θησαυροί εκτίθενται στο Αρχαιολογικό μουσείο του Αργοστολίου. Κάστρα και μοναστήρια με υπέροχη θέα, όπως το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και η μονή των Κηπουραίων είναι τα απομεινάρια της βυζαντινής και ενετικής περιόδου. Η Κοργιαλλένειος Βιβλιοθήκη στο Αργοστόλι και η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη στο Ληξούρι, με τις σπάνιες συλλογές τους, όπως και οι φιλαρμονικές ορχήστρες των δύο πόλεων, είναι απόδειξη της κλίσης που έχουν οι ντόπιοι προς τον πολιτισμό, τη μουσική και τις τέχνες. Θρησκεία και πολιτισμός συνδυάζονται στα περισσότερα δρώμενα και φεστιβάλ που οργανώνονται στο νησί, ειδικότερα σε αυτά που γίνονται για τη γιορτή του Άγιου Γεράσιμου και στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Αν και ο καταστροφικός σεισμός του 1953 που έπληξε το νησί, το κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά, η Κεφαλονιά κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες τις και να γίνει πόλος έλξης τουριστών τόσο από την Ελλάδα όσο και από όλον τον κόσμο, χωρίς να χάσει τον αυθεντικό της χαρακτήρα. Οι περισσότερες παραλίες είναι άθικτες και προσφέρουν μαγευτικά τοπία και ήρεμη ατμόσφαιρα. Το σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς είναι η παραλία του Μύρτου, όμως υπάρχουν και άλλες παραλίες που ξεχωρίζουν, όπως η Αντίσαμος στη Σάμη, όπου γυρίστηκε το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι, η παραλία Ξι στο Ληξούρι, όπου η κοκκινωπή άμμος λειτουργεί σαν ένα φυσικό σπα με άργιλο και οι πολυσύχναστες παραλίες στη Σκάλα και στον Πλατύ Γιαλό- Μακρύ Γιαλό, για εσάς που προτιμάτε τις ξαπλώστρες και άλλες υπηρεσίες.
Περιττό να αναφέρουμε ότι η διαμονή δε θα αποτελέσει πρόβλημα στην Κεφαλονιά, αφού υπάρχουν διάφορα ξενοδοχεία, βίλες, studio και δωμάτια είτε στην πρωτεύουσα του νησιού και τα τουριστικά θέρετρα στη Λάσση και στη Σκάλα είτε στις γραφικές πόλεις, όπως η Σάμη και το Ληξούρι.
Η νυχτερινή ζωή μπορεί να είναι αρκετά περιορισμένη ως ανύπαρκτη σε κάποιες περιοχές, όμως το Αργοστόλι, όπου η διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είναι εγγυημένη, έχει πολύ εύκολη πρόσβαση από τα περισσότερα σημεία του νησιού. Ωστόσο, η Κεφαλονιά είναι το νησί όπου μπορείτε να δραπετεύσετε από τη σύγχρονη ζωή στην πόλη και να κάνετε εκπληκτικές διακοπές στη φύση και δίπλα στη θάλασσα. Κατά συνέπεια, το μόνο που χρειάζεστε για τη διασκέδασή σας είναι ένα γευστικό γεύμα σε κάποιο ταβερνάκι, που συνήθως θα βρείτε στην προκυμαία, και ένα ποτό σε κάποιο από τα μπαρ του νησιού. Αν θέλετε να προσθέσετε λίγη κεφαλονίτικη γεύση στην εμπειρία σας, δοκιμάστε παραδοσιακά πιάτα, όπως οι κεφαλονίτικες κρεατόπιτες, η αλιάδα και η παστιτσάδα.
Η Κεφαλονιά δεν είναι μόνο το νησί με τα παράξενα φαινόμενα! Είναι ένα μέρος όπου ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνδυάζεται αρμονικά με τις παραδόσεις και τις χαλαρές μεσογειακές συνήθειες. Όποιος επισκέπτεται την Κεφαλονιά, εύχεται να μπορούσε να μείνει για πάντα! Αυτό εξηγεί το λόγο που σε πολλές δημοσκοπήσεις ο κόσμος ψηφίζει την Κεφαλονιά ως ένα από τα καλύτερα νησιά στην Ελλάδα και που μερικές φορές καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά τη Σαντορίνη συναγωνιζόμενη την Κρήτη, την Πάρο, την Ίο, τη Σκιάθο, τη Μύκονο, τη Ζάκυνθο, τη Ρόδο, τη Λευκάδα, τη Νάξο και άλλα όμορφα ελληνικά νησιά.
Επισκεφτείτε τον κεφαλονίτικο παράδεισο και επιβεβαιώστε αν αξίζει την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις. Θα την έχει σίγουρα στην καρδιά σας!
Συνταγή
Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα
Εκτέλεση
Θα χρησιμοποιήσουμε μακρόστε νο πυρέξ Ή μακρόστενο ταψί 40 εκ.
Σε φαρδιά κατσαρόλα ροδίζουμε το ψιλοκομμένο κρέας σε ελαιόλαδο για 6-7'. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, και τα αφήνουμε να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο, ψιλοκομμένο, και ανακατεύουμε. Με κουτάλι τρίβουμε τον πελτέ ντομάτας στη βάση της κατσαρόλας για να βγάλει τα αρώματά του. Σβήνουμε με τη Ρομπόλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να πιει η γέμιση τα υγρά της. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ψιλοκομμένα, και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε τη σφολιάτα τελευταία στιγμή από το ψυγείο. Με πινέλο λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί στις διαστάσεις της σφολιάτας. Φροντίζουμε όταν απλώσουμε τη σφολιάτα να προεξέχει στα πλαϊνά, ώστε να κρατηθεί μέσα η γέμιση. Αν χρειαστεί, τεντώνουμε ελαφρά τη σφολιάτα ώστε να καλύψουμε τα πλαϊνά του ταψιού. Απλώνουμε σε λεπτή στρώση την κρύα γέμιση. Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι. Καλύπτουμε με τη δεύτερη σφολιάτα. Τσιμπάμε με τα δάχτυλα τις άκρες ώστε να σφραγίσουμε την πίτα. Με κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε τη σφολιάτα ώστε να εξατμίζονται τα υγρά της πίτας στο ψήσιμο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220οC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα ή στους 200οC με αέρα, στη μεσαία σχάρα. Μετά από τα πρώτα 10' ψησίματος χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180οC ή στους 160οC, αντίστοιχα, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο. Ψήνουμε συνολικά γύρω στη μια ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της σφολιάτας και να ξεκολλήσει από το ταψί.
Tip
Η σφολιάτα αγαπάει το ψυγείο πριν μπει στο φούρνο, γι’ αυτό, όσο πιο παγωμένη είναι τόσο πιο τραγανό και αφράτο αποτέλεσμα θα έχουμε. Για καλύτερο αποτέλεσμα, παγώστε την πίτα στο ψυγείο για 30΄πριν την ψήσετε και παρατείνετε για λίγα λεπτά το χρόνο ψησίματός της μέχρι να ροδίσει.
Σε φαρδιά κατσαρόλα ροδίζουμε το ψιλοκομμένο κρέας σε ελαιόλαδο για 6-7'. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, και τα αφήνουμε να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο, ψιλοκομμένο, και ανακατεύουμε. Με κουτάλι τρίβουμε τον πελτέ ντομάτας στη βάση της κατσαρόλας για να βγάλει τα αρώματά του. Σβήνουμε με τη Ρομπόλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να πιει η γέμιση τα υγρά της. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ψιλοκομμένα, και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε τη σφολιάτα τελευταία στιγμή από το ψυγείο. Με πινέλο λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί στις διαστάσεις της σφολιάτας. Φροντίζουμε όταν απλώσουμε τη σφολιάτα να προεξέχει στα πλαϊνά, ώστε να κρατηθεί μέσα η γέμιση. Αν χρειαστεί, τεντώνουμε ελαφρά τη σφολιάτα ώστε να καλύψουμε τα πλαϊνά του ταψιού. Απλώνουμε σε λεπτή στρώση την κρύα γέμιση. Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι. Καλύπτουμε με τη δεύτερη σφολιάτα. Τσιμπάμε με τα δάχτυλα τις άκρες ώστε να σφραγίσουμε την πίτα. Με κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε τη σφολιάτα ώστε να εξατμίζονται τα υγρά της πίτας στο ψήσιμο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220οC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα ή στους 200οC με αέρα, στη μεσαία σχάρα. Μετά από τα πρώτα 10' ψησίματος χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180οC ή στους 160οC, αντίστοιχα, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο. Ψήνουμε συνολικά γύρω στη μια ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της σφολιάτας και να ξεκολλήσει από το ταψί.
Tip
Η σφολιάτα αγαπάει το ψυγείο πριν μπει στο φούρνο, γι’ αυτό, όσο πιο παγωμένη είναι τόσο πιο τραγανό και αφράτο αποτέλεσμα θα έχουμε. Για καλύτερο αποτέλεσμα, παγώστε την πίτα στο ψυγείο για 30΄πριν την ψήσετε και παρατείνετε για λίγα λεπτά το χρόνο ψησίματός της μέχρι να ροδίσει.
Mερίδες: 12
Χρόνος Προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά
Καλή όρεξη!!!
Καλή όρεξη!!!
Υλικά συνταγής
- 1 πακέτο φύλλα σφολιάτας «του χεριού σας» της alfa
- 1/2 κιλό αρνί κομμένο σε μπουκιές
- 1/2 κιλό χοιρινό κομμένο σε μπουκιές
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 4 κ.σ. δυόσμο
- 4 κ.σ. μαϊντανό
- 2 κ.σ πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλ. Ρομπόλα (λευκό ξηρό κρασί Κεφαλονιάς)
- 1/2 φλ. νερό
- 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
- 1 αυγό
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
- 1 φλ. κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς Τριμμέν
ο